torsdag 29 maj 2014

Tappa! Omtappa... Tappa sugen?

Så var det arbetsdag i brygghuset igen. På agendan stod tappning av Rosen Hillsch och omtappning för sekundär av 14 Roses. Men först stora städartagen. Hade ju glömt en humlepåse och en saftsil i tvättrummet. Därinne stank det mögel må jag säga! På fem dagar hade dessa två omvandlats till mögelklot, inte mycket av tidigare form och funktion kunde anas under det väldiga lager av mögel som nu omslöt dem. Dofterna inte helt angenäma vilket min kära sambo lagom syrligt påpekade. Även bryggrytan hade hade glömts halvfylld med vatten. Inte bra där heller. På toaletten hade bryggdunk med saritatyg glömts halvfylld med vatten. Detta hade börjat utveckla egna jästkulturer vilket medförde en inte helt angenäm doft av gammal spya. Städningen gick dock hyfsat bra och fort.

Så påbörjades då omtappningen med en tillsats av 60 gram strösocker. Lycka! En FG på 1,006, bra doft, smak och hyfsat klart för att vara ett veteöll.


50 flaskor är väl en relativt bra utdelning. Tyvärr tvungen att hälla ut två liter då flaskor måste sparas för 14 Roses. Blir nog att inhandla några 5 liters-fat. Skönt att jag nu hittat rätt vad gäller plats för omtappning och tappning. Spolbart också!


Men nu till det som säkert kan få vilken amatörbryggare som helst att tappa sugen och överväga Bolaget. För ett par dagar sedan hördes inga plupp från källaren. Redan färdigjäst tänkte man? Men nej. Det hela hade istället kommit i sådan jäsning att vattenlåset var tomt. Hur länge? Ingen aning. Så syret hade fått fritt spelrum under ett bra tag. Bull! Inte mycket att göra, bara hoppas på det bästa. Vid omtappning idag för sekundärjäsning med ytterligare en påse jäst så såg det ju inte helt klockrent ut. Smaken var också skum. Det hela liknade mer kolasås än öll.


Är mycket fundersam över hur detta ska bli även om det inte var en helt oangenäm smak så ser det väldigt tveksamt ut. En MG (Middle Gravity) på 1.022 visar dock att jag antagligen kommer att hamna någotsånär rätt vad gäller utjäsning med tanke på ny fräsch jäst och pluppande som bara fortsätter när väl lock och lås var på plats. Hur klarnar jag det? Någon som har någon idé och vad är det egentligen som händer då vörten utsätts för syre?




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar